top of page
Colorful Bubbles

Spoštovani donatorji,

v letu 2013 smo začeli z aktivnostjo Centra ZA zdravljenje avtizma, v sklopu katerega nudimo otrokom z avtizmom in njihovim družinam pomoč pri zdravljenju in soočanju z izzivi, ki jih avtizem prinaša otroku in družini.

 

Otroke, njihove starše in prostovoljce v programu izobraževanja in usposabljanja naučimo kako to metodo prenesejo domov in nadaljujejo s terapijo. Nudimo intenzivno in visoko učinkovito metodo premagovanja izzivov avtizma, ki je povzeta iz več metod, k izvirajo iz različnih inštitucij po svetu. Začeli smo s SonRise metodo, ki izvira iz ameriškega Autism Treatment Center of America. S to metodo so pomagali že več deset tisočim otrokom in njihovim družinskim članom. To metodo, ki družinam omogoči boljše razumevanje svojih otrok z avtizmom, smo nadgradili in obogatili še z dvema dodatnima metodama — metodo nevroGibanja in z metodo za odpravljanje motenj govora, s katerimi se srečuje večina avtistov. 

 

Prispevek donatorjev je ključnega pomena za uspešno izvajanje terapij in dostopnost zdravljenja tudi otrokom iz finančno šibkejših družin, kot tudi ključnega pomena za nadaljevanje izobraževanj in nadgrajevanj naše ekipe.

 

S finančno podporo boste znatno pripomogli okrevanju otrok z avtizmom in pomagali njihovim družinam. Okrevanje bo otrokom omogočilo življenje, ki ga sicer najverjetneje ne bi nikoli spoznali.

 

Odziv na našo dejavnost je precejšen in v preteklih letih delovanja smo ugotovili, da se naglo povečuje. Ker pojavnost avtizma naglo narašča, se tudi vedno več družin sooča z njim in z neljubo situacijo pomanjkanja terapij za otroke z avtizmom. Naša posvetovalnica je polno zasedena in veseli smo, da lahko tako hitro, enostavno (brez zdravniških napotnic) in brezplačno nudimo pomoč vsem, ki jo potrebujejo. V našo mrežo vključujemo vse več terapevtov in prostovoljcev, ki svoje znanje in sposobnosti delijo naprej. 

 

Med drugim nam omogočajo, da lahko širimo našo dejavnost. Dodali smo še dve izjemni metodi obravnave otrok z motnjami avtističnega spektra:

 

  • Anat Baniel Method (ABM) metodo Nevrogibanja. Izobraževanje in usposabljanje ljudi za izvajanje tako kompleksne metode je zahtevno in traja več let. Konec leta 2015  (po pridobitju licenc in certifikatov) smo že začeli izvajati to metodo v Sloveniji, kjer je še nepoznana. 

 

  • Verbal Motor Learning, ki je metoda za odpravljanje motenj govora povezanih z apraksijo, dispraksijo in podobno. Apraksijo prepozna kot motnjo motoričnega planiranja in pristopi k njej preko tehnik motoričnega učenja, kot jih poznamo iz vrhunskega športa. Zaradi svoje visoke učinkovitosti, se je metoda VML v zadnjem času razširila po celem svetu, mi pa smo jo priensli v Slovenijo.

 

V Centru ZA imamo zdaj še več prostovoljcev in trudimo se, da bi privabili izvajalce različnih metod iz tujine, da bi lahko pomagali veliko otrokom in odraslim z različnimi težavami (metodo nevroGibanja se uporablja tudi za rehabilitacijo po kapi, za otroke s cerebralno paralizo, …) 

 

Ker nenehno širimo našo aktivnost, zdaj nudimo že različne načine obravnav in terapij. SonRise metodo za zdravljenje avtizma, hiperbarično kisikovo komoro za zdravljenjje najrazličnejših zdravstvenih izzivov, med njimi tudi avtizma; metodo nevroGibanja Anat Baniel Method (ABM metodo), ki pomaga otrokom in odraslim z najrazličnejšimi izzivi (med njimi tudi avtizem in cerebralna paraliza); po novem pa tudi metodo za odpravlajnje motenj govora VML. 

 

Usposobili smo že veliko prostovoljcev, ki raznašajo naše znanje in metode drugam in tako širijo naš domet, da te metode približajo še več ljudem katerim bi lahko koristile. Poleg tega je naša najpogosteje iskana storitev - konzultacija staršem, ki se šele soočajo z diagnozo in ne vedo kako naprej. Upanje v mogočo ozdravitev ali vsaj znatno izboljšanje jim daje pogum in energijo za naprej. To smatramo kot zelo pomemben del naše pomoči, saj so starši gonilna sila otrokovega razvoja in napredka. 

 

Z donatorskimi stredstvi nam lahko pomagate na različne načine:

  • podprete naše celotno delovanje

  • podprete specifičen projekt ali dogodek

  • podprete obravnavo določenega otroka oziroma družine

 

Naše prizadevanje želimo krepiti še naprej in vztrajati pri celotnem sklopu, ki ga trenutno ponujamo. Pri tem želimo zmanjšati strošek za starše in se približati tudi finančno šibkejšim. Zato smo v veliki večini odvisni od pomoči naših sponzorjev in donatorjev za katero se vam v našem in v imenu družin, ki nas obiščejo, iz srca lepo zahvaljujemo. Veseli bomo vaše pomoči tudi vnaprej!

 

Najlepše se vam zahvaljujem in vam želim lep dan še naprej.

 

 

Špela Falatov

Center ZA zdravljenje avtizma, nevroGibanje in motnje govora

Hitro nakazilo donacije:

UPN donacija.png
bottom of page