top of page

Novo razumevanje in upanje za otroke z motnjo avtističnega spektra

V seriji člankov, kako NevroGibalna metoda ABM vpliva na otroka z diagnozo motenj avtističnega spektra, Anat Baniel predlaga kako lahko pomagamo svojim otrokom:

  1. Prenehajte zahtevati in prositi otroka da naredi nekaj, česar (še) ne zmore. Če bi to zmogel, bi naredil. Omogočiti mu moramo pogoje, da bo nekaj nemogočega postalo mogoče in da bo kar je mogoče postalo lahko, enostavno in prijetno.

  1. Odmaknite se od težnje po "popravljanju" otroka in se osredotočite na povezovanje z otrokom. Z drugimi besedami — ugotovite "v katerem filmu" je otrok in vstopite v ta isti film.

  1. Poudarite razlike. Pogosto je napačno predvidevanje, da so razlike, katere opazimo mi, opazne tudi našemu otroku. Če izhajamo iz predpostavke, da so možgani operacijski sistem katerega enota informacije je "razlika" oziroma opazka razlike, potem je sposobnost možganov, da opazijo razlike bistvenega pomena pri prepoznavanju okolice, interpretaciji dražljajev iz okolce in seveda učenju. Če možgani niso sposobni razlikovati med na primer suhim in mokrim, mora postati razlika med tema dvema stanjema tako velika, da jo bodo lahko prepoznali. Vkolikor razlike med mokrim in suhim nimogoče zaznati na podplatu ali na hrbtu, bo na obrazu lazje zaznati to razliko.

  1. Sledite 9 osnovnim načelom (esencam) nevrogibanja..

 

Članka v celoti:

bottom of page